Stabil och förnybar energi från djupet
Solens strålar värmer kontinuerligt upp marken, luften och vattnet omkring oss. Denna lagrade solenergi finns tillgänglig året runt, djupt ner i berggrunden, i de översta jordlagren eller i sjövatten. Ju djupare man går i berggrunden, desto stabilare är temperaturen oavsett årstid. Detta kallas gemensamt för geoenergi, där bergvärme är den vanligaste och ofta mest effektiva formen i Sverige.
Med hjälp av en bergvärmepump kan denna lågtempererade, men konstanta, värmeenergi effektivt hämtas upp, koncentreras och omvandlas till tillräckligt hög temperatur för att värma upp både ditt hus (via radiatorer eller golvvärme) och ditt tappvatten. Processen liknar den i ett kylskåp, fast omvänt: värme hämtas från en kall källa (berget) och avges till en varmare plats. Ett väl dimensionerat bergvärmesystem kan ofta även användas för att producera svalkande kyla under varma sommardagar, så kallad frikyla eller passiv kyla, till en mycket låg driftskostnad.
Bergvärme är ett uppvärmningssystem för byggnader (som villor, radhus eller större fastigheter) som utnyttjar den solenergi som finns lagrad djupt ner i berggrunden.
När man talar om livslängden för ett bergvärmesystem är det viktigt att skilja på de olika komponenterna. Själva värmepumpen, den enhet som står inomhus och utför värmeöverföringen, har en förväntad teknisk livslängd på cirka 15-20 år, ibland längre beroende på modell, installation och underhåll. Detta är jämförbart med andra typer av värmepumpar eller värmepannor.
Den verkligt långsiktiga delen av investeringen är dock borrhålet (energibrunnen) och kollektorslangen som installeras i marken. Dessa delar är designade för att hålla mycket länge – man räknar generellt med en livslängd på minst 50 år, och ofta betydligt mer, ibland uppåt 50-100 år.
Materialen, oftast högkvalitativ polyetenplast för slangen, är extremt motståndskraftiga mot de förhållanden som råder i marken och berggrunden. Det innebär att den största initiala investeringen, själva borrningen och installationen av kollektorn, utgör en mycket långsiktig tillgång för fastigheten. När värmepumpen så småningom behöver bytas ut efter 15-20 år, kan en ny, modernare och ofta ännu effektivare pump enkelt anslutas till det befintliga, fullt fungerande borrhålet och kollektorsystemet.
Det är alltså inte nödvändigt att ha ett berg vid tomten för att installera bergvärme.
Bergvärme är idag ett av de vanligaste och mest pålitliga uppvärmningsalternativen för villor, radhus och större fastigheter i Sverige. Det fungerar utmärkt i större delen av landet och ger en trygg, ekonomisk och miljövänlig uppvärmning under många år framöver.
Vi erbjuder ramavtal för bostadsrättsföreningar/samfälligheter med förmånliga villkor.
Kontakta gärna info@vivarmer.se så berättar vi mer!
När du samarbetar med oss vill vi att du skall känna att vi är professionella, lösningsorienterade och att vi alltid arbetar med ett starkt engagemang.