Bergvärme

Stabil och förnybar energi från djupet

Solens strålar värmer kontinuerligt upp marken, luften och vattnet omkring oss. Denna lagrade solenergi finns tillgänglig året runt, djupt ner i berggrunden, i de översta jordlagren eller i sjövatten. Ju djupare man går i berggrunden, desto stabilare är temperaturen oavsett årstid. Detta kallas gemensamt för geoenergi, där bergvärme är den vanligaste och ofta mest effektiva formen i Sverige.

Med hjälp av en bergvärmepump kan denna lågtempererade, men konstanta, värmeenergi effektivt hämtas upp, koncentreras och omvandlas till tillräckligt hög temperatur för att värma upp både ditt hus (via radiatorer eller golvvärme) och ditt tappvatten. Processen liknar den i ett kylskåp, fast omvänt: värme hämtas från en kall källa (berget) och avges till en varmare plats. Ett väl dimensionerat bergvärmesystem kan ofta även användas för att producera svalkande kyla under varma sommardagar, så kallad frikyla eller passiv kyla, till en mycket låg driftskostnad.

Vad är bergvärme?

Bergvärme är ett uppvärmningssystem för byggnader (som villor, radhus eller större fastigheter) som utnyttjar den solenergi som finns lagrad djupt ner i berggrunden.

Hur fungerar bergvärme?

  1. Lagrad solenergi: Solen värmer upp markytan. En del av denna värme tränger ner och lagras i jorden och berggrunden under oss. Djupare ner i berget (ofta 100-200 meter eller mer) är temperaturen relativt konstant året runt (vanligtvis några plusgrader), oavsett om det är smällkall vinter eller varm sommar uppe på ytan.
  2. Hämta värmen: För att komma åt denna stabila värme borrar man ett djupt hål i marken, en så kallad energibrunn eller borrhål. I detta hål sänker man ner en slang (en kollektorslang) som är fylld med en vätska (köldbärarvätska, oftast vatten blandat med frostskyddsmedel).
  3. Cirkulation: Vätskan pumpas runt i slangen. När den passerar djupt ner i borrhålet värms den upp några grader av den omgivande berggrunden.
  4. Värmepumpen: Den lätt uppvärmda vätskan leds in till en värmepump som är installerad inne i huset. Värmepumpen fungerar ungefär som ett kylskåp, fast tvärtom. Den ”koncentrerar” den lågtempererade värmen från vätskan och höjer temperaturen kraftigt med hjälp av en kompressor och ett köldmedium.
  5. Distribution: Den högtempererade värmen som värmepumpen producerat skickas sedan ut i husets vanliga värmesystem (vattenburna element eller golvvärme) och används även för att värma upp tappvarmvatten (varmvatten till kranar och dusch).
  6. Kyla: Ofta kan systemet även användas för att ge svalka på sommaren (”frikyla”) genom att cirkulera den svalare vätskan från berget genom husets system, till en mycket låg energikostnad.

Fördelar med bergvärme

  • Låga driftskostnader: Hämtar merparten av energin gratis från berget, vilket ger betydligt lägre uppvärmningskostnader jämfört med direktverkande el, olja eller pellets.
  • Miljövänligt: Använder förnybar solenergi lagrad i berget och minskar koldioxidutsläppen kraftigt.
  • Hög komfort: Ger jämn och stabil värme året runt och möjlighet till kostnadseffektiv kyla på sommaren.
  • Minimalt underhåll: Systemet kräver lite tillsyn när det väl är installerat och driftsatt.
  • Långsiktig investering: Ökar ofta fastighetens värde och är en trygg investering för framtiden.

Lång livslängd på bergvärme

När man talar om livslängden för ett bergvärmesystem är det viktigt att skilja på de olika komponenterna. Själva värmepumpen, den enhet som står inomhus och utför värmeöverföringen, har en förväntad teknisk livslängd på cirka 15-20 år, ibland längre beroende på modell, installation och underhåll. Detta är jämförbart med andra typer av värmepumpar eller värmepannor.

Den verkligt långsiktiga delen av investeringen är dock borrhålet (energibrunnen) och kollektorslangen som installeras i marken. Dessa delar är designade för att hålla mycket länge – man räknar generellt med en livslängd på minst 50 år, och ofta betydligt mer, ibland uppåt 50-100 år.

Materialen, oftast högkvalitativ polyetenplast för slangen, är extremt motståndskraftiga mot de förhållanden som råder i marken och berggrunden. Det innebär att den största initiala investeringen, själva borrningen och installationen av kollektorn, utgör en mycket långsiktig tillgång för fastigheten. När värmepumpen så småningom behöver bytas ut efter 15-20 år, kan en ny, modernare och ofta ännu effektivare pump enkelt anslutas till det befintliga, fullt fungerande borrhålet och kollektorsystemet.

Det är alltså inte nödvändigt att ha ett berg vid tomten för att installera bergvärme.

Bergvärme – Ett pålitligt val för många

Bergvärme är idag ett av de vanligaste och mest pålitliga uppvärmningsalternativen för villor, radhus och större fastigheter i Sverige. Det fungerar utmärkt i större delen av landet och ger en trygg, ekonomisk och miljövänlig uppvärmning under många år framöver.

Ansvarar du över en BRF / Samfällighet?

Vi erbjuder ramavtal för bostadsrättsföreningar/samfälligheter med förmånliga villkor.

Kontakta gärna info@vivarmer.se så berättar vi mer!

    Kontakta oss för service

    Vill du få en offert på nyinstallation av värmepump eller utbyte av värmepump? Klicka här.

    Ladda ner vårt serviceavtal genom att klicka här.

    Namn

    Email

    Telefon

    Adress

    Postnummer

    Ort

    Vilken kommun bor du i?

    Vad vill du ha hjälp med?

    Berätta gärna mer


    Varför Vi Värmer Sverige?

    När du samarbetar med oss vill vi att du skall känna att vi är professionella, lösningsorienterade och att vi alltid arbetar med ett starkt engagemang.

    • Vi tror att rätt inställning gör skillnad.
    • Vi tror på att finnas nära våra kunder.
    • Vi tror på att alltid kunna hjälpa våra kunder i det stora och i det lilla.
    • Vi tror att bra service ger nöjda kunder.
    • Vi tror att trygghet är viktigt.
    Det här säger kunden
    Jag har anlitat Vi Värmer Sverige vid tre tillfällen för installation av bergvärme. 2011, 2016 och 2017 i tre olika hus. Kan nämna att jag är otroligt nöjd med samtliga av deras åtaganden. Slutfakturan har varit exakt som offerten och arbetet har utförts enligt tidsplan. Personalen och hantverkarna har varit professionella.
    Sajad på Reco.se.