Att tänka på när du ska köpa värmepump

Ska du köpa värmepump? När du ska köpa bergvärmepump eller annan typ av uppvärmningssystem, finns det en del frågor som du behöver ställa dig själv för att kartlägga dina och ditt hus behov och förutsättningar.

Här är den ultimata checklistan med 10 viktiga frågor att utgå ifrån för att kunna göra rätt investering.

1. Modell: Vilken värmepump ska jag välja?

Vilken typ av värmepump passar dig och ditt hus? Detta är den mest fundamentala delen som också är den första punkten du behöver få koll på.

Alla värmepumpar har samma uppgift – att förse ditt hus med värme – men nyttjar olika energikällor och har olika sätt att sprida värmen i huset.

Luftvärmepumpar hämtar värme från utomhusluften och bergvärmepumpar hämtar värme från berggrunden. För att utvärdera dina befintliga behov och förutsättningar bör du bland annat se över huruvida du vill att pumpen ska kopplas till ett vattenburet värmesystem och tappvatten eller inte. Fördelarna är många oberoende av vilken värmepump du installerar, men förutsättningarna är avgörande.

Vill du läsa mer de olika uppvärmningsalternativen innan du går vidare med checklistan kan du göra det på respektive produktsida:

2. Hustyp: Känner jag mitt hus och dess förutsättningar?

Vilken typ av hus vill du installera värmepump i? Hur stort är huset? Hur många våningar har huset? Har huset någon källare? Finns en inredd vind eller inte? Hur ser elförbrukningen ut i dagsläget? 

En annan viktig punkt i raden är att du lär känna ditt hus. Därför är ovanstående frågor viktiga att besvara innan du investerar. Att ha koll på detta är viktigt när det är dags att bestämma hur pass mycket kapacitet värmepumpen i fråga ska ha.

Vi hjälper er med att installera värmepumpar, läs mer här!

3. Geografi: Vart i landet bor jag?

Olika värmepumpar fungerar olika och är därav mer eller mindre lämpliga beroende på var i landet du bor. 

Vart du bor är därför viktigt att ta hänsyn till då vilken snittemperatur, samt typ av berg och jord du har under huset, kan vara avgörande för hur effektiva olika uppvärmningsalternativ egentligen är. Det är också viktigt för att kunna räkna ut vilken besparing du kan göra.

Sverige är ett avlångt land, vilket gör att skillnaden på en värmepumpsinstallation i Lappland och i Skåne kan vara väldigt stor. 

4. Energibehov och dimensionering: Hur stor värmepump behöver jag?

Har du ett hus vars isolering och fönsterglas är bristfällig kommer du att behöva en pump som har större kapacitet än om du skulle ha ett hus av samma yta, men med bättre isolering och 3-glas. Kapaciteten hos en värmepump mäter man i antal kW värme som den maximalt kan leverera. 

En aningen större pump kan också behövas om du ska värma tappvattnet (gäller luft-vattenvärmepump). Det är i regel bättre med en pump som är lite “för stor”, än en som är lite för liten. När det kommer till luftvärmepumpar är de flesta varvtalsstyrda (inverter), vilket betyder att de aldrig jobbar hårdare än vad huset kräver och kan i princip inte vara för stora.

5. Installation: Vill jag ha hjälp med installation?

En värmepump som inte installeras gör ingen nytta och enligt lag måste den installeras av en certifierad installatör eftersom att man har med miljöskadliga ämnen att göra.

Dessutom är det inte möjligt att säkra pumpens prestanda om installationen inte utförs av en expert. Så kom ihåg att boka installationen när du köper värmepumpen. 

6. El: Vad behöver min värmepump vad gäller el?

Ska du installera en luft-luftvärmepump kopplas den in i ett 220-230(V)-uttag och 10Á-säkring. En del pumpar som har större kapacitet kräver att du byter till en starkare säkring, vilket kan vara bra att ha i åtanke. 

Gällande eluttag kan det lätt placeras nära pumpen efter installationen och man säkert vet var den sitter. Fram tills dess använder du bara en förlängningssladd för att koppla i pumpen.

7. Fjärrstyrning: Vill jag kunna fjärrstyra min värmepump?

Att kunna fjärrstyra sin värmepump är en angenäm funktion. Planerar du exempelvis att installera en pump i ett fritidshus kan det vara både bra och skönt att kunna fjärrstyra pumpens termostatinställning och funktioner för bästa komfort. 

Många som installerar en värmepump med fjärrstyrning uppskattar att komma till en redan uppvärmd stuga och inte behöva bry sig om att snabbt få upp värmen vid ankomst.

8. Tillbehör: Vill jag ha några extra tillbehör till värmepumpen?

Många vill exempelvis snygga till fasaden och tomten lite och monterar därför ett värmepumpsskydd för en trevligare visuell upplevelse.

9. Finansiering: Hur vill jag finansiera min värmepump?

Tänk över hur du vill finansiera din värmepump. Vill du betala allt på en gång eller via delbetalning?

10. ROT-avdrag: Är jag berättigad till ROT-avdrag och hur mycket kan totalpriset reduceras?

Det är ytterst ovanligt att någon inte är berättigad till att nyttja ROT-avdrag. Men för att vara på den säkra sidan bör du ta reda på förutsättningarna genom att läsa på om ROT-avdraget.

Är du klar med listan? Grattis! Då verkar du ha ordning på allt som behövs och är redo att köpa bergvärmepump eller annan värmepump.

Anlita oss när du är redo att köpa eller byta värmesystem!