Byta värmepump – är den trasig eller behöver service?

Även om en värmepump inte är trasig kan det vara bra att byta ut den. Detta eftersom gamla värmepumpar som har hängt med länge inte är lika effektiva och dessutom drar mer el. Annars är det relativt enkelt att laga en trasig värmepump då det finns gott om reservdelar. En certifierad tekniker kan avgöra om det är lönt att reparera eller om det är dags att byta värmepump.

Misstänker du att din värmepump har gått sönder? Här nedan följer några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att ta reda på om värmepumpen är trasig och behöver bytas eller bara behöver service.

När det är dags att byta värmepump är det många aspekter att ta hänsyn till. I detta blogginlägg går vi igenom varför och när du kan behöva byta värmepump, vad du bör tänka på och hur processen ser ut. Vi lyfter också fördelarna med att anlita oss på Vi Värmer.

När behöver man byta värmepump?

Värmepumpar är kända för sin långa livslängd och effektivitet, men precis som alla andra hushållsmaskiner blir de mindre effektiva med tiden. Om din värmepump kräver frekventa reparationer, inte värmer som den ska eller om den är mer än 10-15 år gammal, kan det vara dags att överväga att byta den.

Varför värmer inte min luftvärmepump?

Innan man bestämmer sig för att byta ut sin luftvärmepump som inte värmer så bra längre kan det vara bra att kontrollera några saker. Luftvärmepumpen ska vara inställd på värme och inte auto eller kyla. Inomhusdelens filter får inte vara igentäppt av damm eller utedelen av löv eller snö. Om värmepumpen ändå inte fungerar kan man behöva ta hjälp av ett företag som har reparation av luftvärmepump som sitt expertområde.

Vill man utföra en felsökning av en luftvärmepump eller bergvärmepump ska man anlita ett certifierat företag. För att underlätta och göra det snabbare att hitta felet kan det vara bra att kunna svara på nedanstående frågor.

Frågor du ska ställa dig:

    • Hur gammal är pumpen?
    • Hur hårt belastad har den varit?
    • Har elförbrukningen ökat den senaste tiden?
    • Måste elpatronen gå in allt oftare?
    • Börjar värmepumpen larma?
    • Finns det andra problem med värmesystemet som dykt upp på senare tid?
    • Hur funkar elementen och varmvattnet jämfört med tidigare?
    • Låter värmepumpen annorlunda än tidigare?

Detta ska man tänka på innan man byter värmepump

Det är viktigt att välja rätt typ av värmepump för ditt hus, baserat på klimat, husstorlek och din energiförbrukning. Dessutom bör du kontrollera energieffektiviteten och värmeutbytet hos den nya pumpen för att säkerställa att du får mest möjlig värme för dina pengar.

Hur går det till att byta värmepump och hur kan Vi Värmer hjälpa till?

Processen att byta värmepump kan vara komplex, men hos Vi Värmer strävar vi efter att göra den så smidig och stressfri som möjligt. Vi kommer att hjälpa dig att välja rätt pump, demontera den gamla och installera den nya med fullständig professionalitet och expertis. Dessutom erbjuder vi fullständig service och underhåll efter installationen för att säkerställa att din nya värmepump fungerar optimalt.

Hur skiljer sig olika typer av värmepumpar åt vid byte?

De olika typerna av värmepumpar – luftvärmepumpar, bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar – skiljer sig åt i hur de installeras och underhålls. Men oavsett vilken typ du väljer, har vi på Vi Värmer kunskapen och erfarenheten att göra arbetet rätt.

Fördelarna med att anlita Vi Värmer

På Vi Värmer är vi experter på värmepumpar. Vi erbjuder fullständig service från inköp till installation och underhåll, allt i ett. Med vår hjälp kan du vara säker på att du får rätt värmepump för ditt hem och att installationen kommer att göras på bästa möjliga sätt. Dessutom är vår kundservice alltid redo att hjälpa till med eventuella frågor eller problem.

 

Hur vet man om värmepumpen är trasig?

En värmepump stannar ofta då den är trasig, men inte alltid. Andra tecken kan vara att den låter konstigt eller att den drar mer el än tidigare. Det kan också vara så att den inte längre värmer lika bra. För en luftvärmepump är oljud från dess utedel eller att den allmänt låter mycket vanliga tecken på att den är trasig.

Vanliga fel på bergvärme är att kompressorn eller cirkulationspumpen går sönder, vilket får till följd att värmepumpen stannar. Att man råkar ut för ett trasigt expansionskärl är heller inte så ovanligt.

Vad kostar det att laga en värmepump?

Hur mycket det kostar att reparera en värmepump beror på felets storlek och vilken typ av värmepump det är. Generellt är det billigare att reparera en luftvärmepump än en bergvärmepump eftersom denna är betydligt mer avancerad. Att byta en kompressor på en värmepump kan kosta cirka 20-30 000 kronor. Värmer Sverige erbjuder kostnadsfritt hembesök med besiktning och konsultation. För den som funderar på att byta sin bergvärmepump och vill ha ett pris kan detta vara särskilt bra.

Hur länge håller en kompressor till en värmepump?

En värmepump med en kompressor som går hela tiden slits mindre än en som stängs av och sätts på mer frekvent. Det är bland annat därför det är så viktigt att värmepumpen är rätt inställd. En kompressor i en värmepump brukar hålla i ungefär 20 år, förutsatt att den har servats regelbundet av en tekniker. Skulle den ändå gå sönder går det att byta den. Att reparera en begagnad värmepump som inte är alltför gammal är ofta billigare än att byta ut den mot en ny.

Vad ingår i en service på en värmepump?

Det lönar sig i längden att serva sin värmepump. Dels slipper man plötsliga avbrott och att värmepumpen går sönder då det är kallt, men den håller också längre och drar mindre el.

Vartannat eller vart tredje år bör man låta en tekniker utföra service. Vid en standardservice rengörs filter och nivån i expansionskärlet kontrolleras, likasom köldmedlets gasnivå. Man kontrollerar flödet och letar efter eventuella fel och slitage. Larmloggar utreds och ledningar och varmvattenberedare luftas innan man slutligen optimerar värmepumpen.

 

FAQ – Fler vanliga frågor om byte av värmepumpar

Hur lång tid tar det att byta en värmepump?

Bytet av en värmepump kan ta allt från några timmar till en hel dag, beroende på värmepumpens typ och komplexiteten i installationen. Hos Vi Värmer strävar vi alltid efter att minimera eventuella störningar för dig och ditt hem.

Vilken typ av värmepump är bäst för mitt hus?

Valet av värmepump beror på flera faktorer, inklusive husets storlek, klimatet där du bor, och din aktuella energiförbrukning. Vi på Vi Värmer erbjuder kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig att välja den bästa värmepumpen för ditt hem.

Kan jag installera en värmepump själv?

Även om det tekniskt sett är möjligt att installera en värmepump själv, rekommenderar vi starkt att du anlitar en professionell installatör. Installation av en värmepump är ett komplicerat arbete som kräver specialistkunskaper och erfarenhet.

Vad händer om min nya värmepump inte fungerar korrekt efter installationen?

På Vi Värmer är vi stolta över vår efterförsäljningsservice. Om din nya värmepump inte fungerar som den ska efter installationen, kommer vi att göra allt vi kan för att lösa problemet så snabbt som möjligt.

Varför skulle jag överväga att byta min bergvärmepump?

Bergvärmepumpar kan efter en viss livslängd bli mindre effektiva, kräva mer underhåll eller helt enkelt sluta fungera. Att byta till en nyare modell kan ge bättre effektivitet, lägre energikostnader och ny teknik som ger bättre prestanda.

Hur ofta behöver man byta bergvärmepump?

Livslängden på en bergvärmepump kan variera, men de flesta håller i 20-25 år med rätt underhåll. Livslängden kan dock variera beroende på märke, användning och underhåll.

Vad ska jag tänka på när jag byter bergvärmepump?

Se till att välja en modell som är dimensionerad för din bostad, att den är energieffektiv, och att du använder certifierade installatörer. Glöm inte att kolla om du kan få några bidrag eller skattereduktioner för energieffektiviseringsåtgärder.

Påverkas borrhålet när jag byter bergvärmepump?

Nej, borrhålet brukar inte påverkas när du byter ut pumpen. Om borrhålet fortfarande är i gott skick kan du enkelt koppla in den nya pumpen till det befintliga hålet.

Varför skulle jag byta min frånluftsvärmepump?

Liksom andra värmepumpar kan en frånluftsvärmepump förlora sin effektivitet över tid eller behöva repareras ofta. Att byta till en nyare enhet kan ge bättre prestanda och lägre driftskostnader.

Vilka tecken ska jag leta efter som indikerar att det är dags att byta min frånluftsvärmepump?

Om pumpen blir mer bullrig, om energikostnaderna stiger oväntat, eller om inomhustemperaturen inte hålls konstant kan det vara tecken på att det är dags att byta.

Vad ingår i en service på en värmepump?

Det lönar sig i längden att serva sin värmepump. Dels slipper man plötsliga avbrott och att värmepumpen går sönder då det är kallt, men den håller också längre och drar mindre el.

Vartannat eller vart tredje år bör man låta en tekniker utföra service. Vid en standardservice rengörs filter och nivån i expansionskärlet kontrolleras, likasom köldmedlets gasnivå. Man kontrollerar flödet och letar efter eventuella fel och slitage. Larmloggar utreds och ledningar och varmvattenberedare luftas innan man slutligen optimerar värmepumpen.

 

Kontakta oss när du behöver service eller byta värmepump!

Vi är ett ledande installations- och serviceföretag i Stockholm, inte bara för att vi är bra på det vi gör, utan även för att vi alltid vill bli bättre. Det gäller såväl vår kundkontakt som utvecklingen av de tekniker och produkter vi använder oss av. Ibland blir det fel, men i slutändan blir det nästan alltid rätt.

Relaterade artiklar