Trasig värmepump – ta reda på om det är dags att byta

Även om en värmepump inte är trasig kan det vara bra att byta ut den. Detta eftersom gamla värmepumpar som har hängt med länge inte är lika effektiva och dessutom drar mer el. Annars är det relativt enkelt att laga en trasig värmepump då det finns gott om reservdelar. En certifierad tekniker kan avgöra om det är lönt att reparera eller om det är dags att byta värmepump.

Misstänker du att din värmepump har gått sönder? Här nedan följer några vanliga frågor som kan hjälpa dig att ta reda på om pumpen är trasig eller bara behöver service.

Hur länge håller en värmepump?

Hur lång livslängd en värmepump har beror också på vilken typ av värmepump det är. Exempelvis är beräknad livslängd för en luftvärmepump 10–15 år, medan en frånluftsvärmepump har en livslängd på ungefär 15 år. En bergvärmepump har däremot en livslängd på hela 20 år, ibland även mer.

Vad kostar det att laga en värmepump?

Hur mycket det kostar att reparera en värmepump beror på felets storlek och vilken typ av värmepump det är. Generellt är det billigare att reparera en luftvärmepump än en bergvärmepump eftersom denna är betydligt mer avancerad. Att byta en kompressor på en värmepump kan kosta cirka 20-30 000 kronor. Värmer Sverige erbjuder kostnadsfritt hembesök med besiktning och konsultation. För den som funderar på att byta sin bergvärmepump och vill ha ett pris kan detta vara särskilt bra.

Hur vet man om värmepumpen är trasig?

En värmepump stannar ofta då den är trasig, men inte alltid. Andra tecken kan vara att den låter konstigt eller att den drar mer el än tidigare. Det kan också vara så att den inte längre värmer lika bra. För en luftvärmepump är oljud från dess utedel eller att den allmänt låter mycket vanliga tecken på att den är trasig.

Vanliga fel på bergvärme är att kompressorn eller cirkulationspumpen går sönder, vilket får till följd att värmepumpen stannar. Att man råkar ut för ett trasigt expansionskärl är heller inte så ovanligt.

Hur länge håller en kompressor till en värmepump?

En värmepump med en kompressor som går hela tiden slits mindre än en som stängs av och sätts på mer frekvent. Det är bland annat därför det är så viktigt att värmepumpen är rätt inställd. En kompressor i en värmepump brukar hålla i ungefär 20 år, förutsatt att den har servats regelbundet av en tekniker. Skulle den ändå gå sönder går det att byta den. Att reparera en begagnad värmepump som inte är alltför gammal är ofta billigare än att byta ut den mot en ny.

Vad ingår i en service på en värmepump?

Det lönar sig i längden att serva sin värmepump. Dels slipper man plötsliga avbrott och att värmepumpen går sönder då det är kallt, men den håller också längre och drar mindre el.

Vartannat eller vart tredje år bör man låta en tekniker utföra service. Vid en standardservice rengörs filter och nivån i expansionskärlet kontrolleras, likasom köldmedlets gasnivå. Man kontrollerar flödet och letar efter eventuella fel och slitage. Larmloggar utreds och ledningar och varmvattenberedare luftas innan man slutligen optimerar värmepumpen.

Varför värmer inte min luftvärmepump?

Innan man bestämmer sig för att byta ut sin luftvärmepump som inte värmer så bra längre kan det vara bra att kontrollera några saker. Luftvärmepumpen ska vara inställd på värme och inte auto eller kyla. Inomhusdelens filter får inte vara igentäppt av damm eller utedelen av löv eller snö. Om värmepumpen ändå inte fungerar kan man behöva ta hjälp av ett företag som har reparation av luftvärmepump som sitt expertområde.

Vill man utföra en felsökning av en luftvärmepump eller bergvärmepump ska man anlita ett certifierat företag. För att underlätta och göra det snabbare att hitta felet kan det vara bra att kunna svara på nedanstående frågor.

Frågor du ska ställa dig:

  • Hur gammal är pumpen?
  • Hur hårt belastad har den varit?
  • Har elförbrukningen ökat den senaste tiden?
  • Måste elpatronen gå in allt oftare?
  • Börjar värmepumpen larma?
  • Finns det andra problem med värmesystemet som dykt upp på senare tid?
  • Hur funkar elementen och varmvattnet jämfört med tidigare?
  • Låter värmepumpen annorlunda än tidigare?

Kontakta oss när du behöver service eller byta ut din värmepump!

Vi är ett ledande installations- och serviceföretag i Stockholm, inte bara för att vi är bra på det vi gör, utan även för att vi alltid vill bli bättre. Det gäller såväl vår kundkontakt som utvecklingen av de tekniker och produkter vi använder oss av. Ibland blir det fel, men i slutändan blir det nästan alltid rätt.

Relaterade artiklar