Dyrt med luftvärmepump som inte fungerar

Att dra sig för att byta ut sin värmepump är inget ovanligt fenomen. Det är en relativt hög kostnad och sinar plånboken i samma stund är det enklare att vänta. Men faktum är att det beslutet kan kosta mer i längden.

En väl fungerande och därmed kostnadseffektiv luftvärmepump är det billigaste alternativet som finns för svenska husägare att värma sina villor. Den ekonomiska fördelen är helt enkelt massiv och jämfört med exempelvis direktel kan skillnaden i månadskostnad vara enorm.

Men den marginalen sjunker om en luftvärmepump inte fungerar som den ska. I längden kan det bli dyrt att fortsätta använda den gamla luftvärmepumpen. Och det är lätt hänt, eftersom löftet när man köper värmepumpen är att den håller i upp till 15 eller 20 år framöver. Det stämmer förvisso, men den håller inte i all evighet.

Spara pengar från första dagen

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur mycket en husägare sparar genom att byta ut den gamla luftvärmepumpen. Alla hus är olika, tomter likaså, och beroende på hur svår installationen är kan kostnaden variera kraftigt.

Men bara på grund av den naturliga utvecklingen på marknaden finns det i dag värmepumpsalternativ som är betydligt mer energieffektiva än för 10 till 15 år sedan. För varje år blir tekniken och därmed energibesparingen bättre, och för alla husägare är utvecklingen naturligtvis välkommen. När du väl har tagit beslutet att installera en ny värmepump kommer det att synas på räkningen direkt.

En viktig skillnad mellan dagens luftvärmepumpar och varianter för 15 år sedan, är att en så kallad inverter är inkluderad i så gott som alla nyproducerade värmepumpar. Det innebär att värmepumpen kan reglera driften efter vilket behov som finns och på så sätt hålls värmen automatiskt på rätt nivå. Inverterstyrningen, även kallad varvtal- eller frekvensstyrning, har gjort mycket för energibesparingen.

I takt med att allt fler vill ta ansvar för sina miljöutsläpp och miljökraven stiger på nya produkter, ökar mängden av energisnåla alternativ på värmepumpsmarknaden. Detta går förstås hand i hand med husägarens sparkrav vad gäller elförsörjning.

Få ut allt av ditt värmesystem

Skillnaderna mellan gamla och nya luftvärmepumpar är stora och för en husägare kan det innebära besparingar på hundratals kronor varje månad. Sett över några år är det en betydlig summa, som motiverar kostnaden för en ny värmepump flera gånger om.

Om du till slut väljer att inte byta ut hela luftvärmepumpen, se då till att löpande ta hand om den. För tips och tricks om hur du bäst servar din värmepump, ta kontakt med Vi Värmer Sverige!