Minska dina elkostnader med hjälp av en värmepump

Har du ledsnat på skyhöga elräkningar och värmekostnader? Du är inte ensam. Men det finns effektiva medel att sänka dina höga elkostnader. Lösningen är att installera en värmepump.

Den största anledningen till att du överväger att installera en värmepump är förmodligen för att du vill sänka dina elkostnader. En bra värmepump må vara en kostsam investering, men den är så pass effektiv att den på sikt kommer att betala sig själv genom att spara dig mer pengar än vad den kostade att installera. Investerar du rätt kommer du att spara både energi och pengar även om elpriserna stiger.

Men, vilken värmepump ska du egentligen välja för bäst resultat? Och varför? För att fatta rätt beslut är det viktigt att du får en bra uppfattning om dina behov och vad värmepumpen faktiskt kan spara åt dig.

Här går vi igenom alla de viktiga faktorerna som hjälper dig att investera rätt och spara mer.

Vilken värmepump ska jag välja? 3 viktiga faktorer att ta hänsyn till

Vid val av värmepump spelar byggåret roll eftersom olika byggtekniker kräver olika saker vad gäller uppvärmning. Även ytan, som i fråga ska värmas, är i allra högsta grad en viktig faktor för vad värmepumpen både kostar och kan ge för besparing.

Olika värmepumpar fungerar olika bra beroende på var i landet du bor. Detta är viktigt att ta hänsyn till då vilken typ av berg och jord du har under huset, samt snittemperaturen, kan vara avgörande för hur effektiv exempelvis bergvärme egentligen är och för att kunna räkna ut besparingen du kan göra.

Som bekant är Sverige ett avlångt land, vilket gör att skillnaden på en värmepumpinstallation i Lappland och i Skåne kan vara väldigt stor.

Lär känna ditt hus. 5 frågor om ditt hus som du behöver ha svar på:

  • Vilken typ av hus vill du installera värmepump i?
  • Hur stort är huset?
  • Hur många våningar har huset?
  • Har huset någon källare?
  • Finns en inredd vind eller inte?
  • Hur ser elförbrukningen ut i dagsläget?

Varför det är viktigt att svara på ovanstående frågor är för att veta hur värmen ska distribueras eftersom värmen i ett hus kan distribueras på olika vis.

Vilken värmepump du ska välja:

  • Luft-luftvärmepump – om du idag har direktverkande el, som exempelvis eldrivna element.
  • Luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump – om du idag har vattenburen värme, som exempelvis golvvärme.

Vill du veta mer? Läs mer om olika uppvärmningsalternativ.

Spara pengar på uppvärmningen

Ofta står uppvärmning för cirka 3/5 av husets energiförbrukning. Vill du dra ned på elkostnaderna är detta därför det område du bör börja med då det mest energisnåla och smidiga alternativet är att installera en värmepump.

Oavsett hur din kravspecifikation ser ut, så är värmepumpen vardagshjälten som genom förnybar energi kan förse dig och ditt hem med optimal komfort och sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 85 procent. Så, vad väntar du på?