Hur fungerar en Värmepump?

Under årets alla årstider värms jorden upp av solen som lagras i berggrunden, ytjorden, luften och vattnet runt omkring oss. Med en värmepump kan du ta tillvara på energi och konvertera den till värme i ditt hus.

Visst låter det bra? Det är det också. Att du kan sänka dina elkostnader med en värmepump har du säkert koll på vid detta lag, vilket förmodligen är en primär anledning till att du faktiskt har eller ska installera en värmepump.

Men hur fungerar egentligen en värmepump? Det är mycket att sätta sig in i när man ska köpa en värmepump och det är många uttryck att ha koll på. Låt oss berätta mer om hur en värmepump fungerar och varför det är en bra investering.

Först och främst: vad är en värmepump?

Oberoende av variant används en värmepump för att värma upp ett hus, samt tappvattnet. Alla värmepumpar bygger på två grundprinciper:

  1. Värmepumpen hämtar värme från en kallare plats och transporterar den till en annan yta för att värma upp den. Energi måste alltså flyttas för att värma – eller kyla.
  2. Mängden värme (s k termisk energi) som man får ut, är större än mängden el (energi) som man matar in. Kort och gott får man ut mer energi än vad som förbrukas.

Skillnaden mellan olika värmepumpar

Att ha koll på vad skillnaden mellan olika värmepumpar är och hur de fungerar är viktigt för att du ska kunna sätta dig in i vilket alternativ och tillika modell som passar dig och ditt hus bäst. Så låt oss hjälpa dig i frågan.

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

Energikälla: Köldmediet tar upp värme från utomhusluften genom värmepumpens utedel.
Värmespridning: Därefter överförs värmen från värmepumpens innedel till inomhusluften.

Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?

Energikälla: Värmen tas upp från utomhusluften genom köldmediet på värmepumpens utedel.
Värmespridning: Värmen överförs därefter från värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvatten.

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

Energikälla: Ventilationskanalerna för varm ventilationsluft till frånluftsvärmepumpen.
Värmespridning: Värmen överförs sedan från värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvatten.

Hur fungerar en bergvärmepump?

Energikälla: En kollektorslang hämtar upp värme från berggrunden och för den därefter till värmepumpen.
Värmespridning: Därefter överförs värmen från värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvatten.

I en luft-luftvärmepump och en luft-vattenvärmepump är dessa processer alltså uppdelade mellan dess utedel och innedel. Förångare och kompressor sitter i utedelen, medan expansionsventilen och kondensorn sitter i innedelen. I en frånluftsvärmepump och en bergvärmepump är allt istället integrerat i värmepumpen.

De olika värmepumparna har samma uppgift, men nyttjar olika energikällor och har olika sätt att sprida värmen i huset.

3 fördelar med en värmepump

  1. Billig uppvärmning som du kommer spara pengar på. Det enda som egentligen kommer att kosta dig något är själva investeringen av värmepumpen och installationen. Därefter sköter värmepumpen i princip sig själv och då den nyttjar gratis energi från naturen kommer den direkt att sänka dina elkostnader och kommer i längden att göra att du tjänar på investeringen.
  2. Förnyelsebar energi som ger miljövänlig uppvärmning. Förmodligen är denna punkt viktigare än någonsin för vår planet. Värmen i utomhusluften kommer ursprungligen från solen och förnyas ideligen, så du ersätter kort och gott en del av elen du gör av med till uppvärmning med förnyelsebar energi från naturen precis utanför ditt hus. Helt gratis dessutom.
  3. Problemfri uppvärmning som är underhållningsfri. Kanske låter det för bra för att vara sant, men så är det. I regel sköter en värmepump sig själv och är nästintill underhållningsfri. Du sparar pengar på ditt miljövänliga uppvärmningsalternativ. Men du besparar dig även oväntade utgifter på underhåll, huvudvärk orsakat av felande system och onödig oro över uppvärmningen i ditt hus när du är bortrest.