Går det att byta luftvärmepump själv?

Många har undrat: Ska jag på egen hand försöka byta ut min luftvärmepump? Frågan i sig är inte orimlig, särskilt eftersom priset för att byta luftvärmepumpen varierar så kraftigt mellan olika aktörer på marknaden.

Som konsument är det lätt att bli förvirrad. Vissa väljer då att ta saken i egna händer och försöka sig på installationen på egen hand. Men faktum är att det inte är rekommenderat att göra det själv. Det handlar inte om någon inlåsningseffekt på marknaden, utan beror på att arbetet kräver professionell expertis och certifiering. 

Det är oftast inte värt att prova själv

Den största nackdelen med att försöka installera värmepumpen utan en certifierad installatör, förutom att man aldrig kan vara säker på att allt gått rätt till, är att garantin påverkas. Eftersom en av värmepumpens unika säljfördelar är dess omfattande livslängd gäller också garantin en längre tid, i vissa fall upp till fem år.

Men väldigt få återförsäljare erbjuder en förmånlig garanti om köparen inte styrker att installationen sköts av certifierad installatör. Väljer man ändå att installera pumpen själv och något går snett, så har du ingen säkerhet, varken från garantin eller från försäkringsbolaget. 

Detta gäller även service och byta värmepump samt eventuellt byte av delar

Den som är tekniskt lagd kan absolut lyckas med en del moment i installationen. Men när det kommer till att exempelvis dra ledningar med köldmedium – den vätska med vilken man transporterar värme eller kyla – så måste en professionell installatör hjälpa till, inte minst för att köldmedium kan vara skadlig för människor. 

Det är med andra ord starkt rekommenderat att undvika att byta värmepump på egen hand – om inget annat för att få ro i sinnet. Vi Värmer Sverige har över 40 000 installationer på kontot och kan garantera att din värmepump monteras på rätt sätt, så att du kan vara lugn med att ditt hus värms på rätt sätt, rakt igenom. 

Varje installation är en ny utmaning och Vi Värmer Sverige vet hur viktigt det är att det görs på rätt sätt. Med vår kostnadsfria besiktning får vi en uppfattning av ditt behov och kan därmed ge en rättvis offert och tidsplan.