Fjärrvärme eller Bergvärme? – Vad är bäst uppvärmning för hus?

I en modern villa behöver man ett modernt uppvärmningssystem. Även om direktverkande el fortfarande hänger sig kvar i någon villa eller sommarstuga här och där så finns det idag betydligt smartare och billigare lösningar.

Två värmesystem för villor som vinner mark i Sverige idag är fjärrvärme och bergvärme. Båda systemen har en låg uppvärmningskostnad och är miljövänliga. Det finns också olika uppvärmningar, såsom vattenburen värme i kombination med pelletsuppvärmning och luftvärmepump. Men här ska vi framför allt koncentrera oss på fördelar och nackdelar med fjärrvärme och bergvärme.

Vem kan ha fjärrvärme och bergvärme?

För att att kunna ta del av fjärrvärme måste huset ligga inom ett område dit fjärrvärmenätet kan nå. Normalt anmäler man sitt intresse för fjärrvärme hos den lokala distributören som då gör en utredning för att se om anslutning är möjlig.

För bergvärme bör man först undersöka vilken berggrund som finns under huset för att se om en bergvärmepump är lämplig. I de flesta fall vill man borra energibrunnen för bergvärmen i urberget där ledningsförmågan är bäst. Det går också att anlägga bergvärme i sedimentära bergarter men det kräver normalt djupare brunnar. Innan man kan påbörja arbetet måste man även söka och få ett godkännande för sin anläggning av kommunen. Det brukar inte vara något problem om man inte bor i ett känsligt område, som till exempel ett vattenskyddsområde.

Vad är skillnaden mellan luftvärmepump och bergvärme?

Den största skillnaden ligger i varifrån värmen hämtas:

Bergvärme: Hämtar stabil värme från djupt ner i berggrunden via ett borrhål. Ger en mycket jämn och hög effektivitet året runt, oberoende av utomhustemperaturen. Kräver en större initial investering (p.g.a. borrningen) och tomtutrymme för borrning. Läs mer om bergvärme här!

Luftvärmepump (Luft/vatten): Hämtar värme från utomhusluften. Är billigare att installera då ingen borrning krävs. Effektiviteten sjunker dock när det blir riktigt kallt ute, och den behöver då ofta stöd av en elpatron. Den har också en utomhusdel som kan låta lite och kräver regelbunden avfrostning på vintern. Klicka här för mer information om luftvärmepumpar!

Valet beror på din budget, tomtens förutsättningar, husets energibehov och hur kallt det blir där du bor. Bergvärme ger generellt den största långsiktiga besparingen och högsta komforten.

Hur installeras fjärrvärme och bergvärme?

En installation av bergvärme är mer omfattande än för fjärrvärme. I båda fallen leds värmen till huset genom vattenledningar. Har man redan vattenburen värme installerad är anslutningen enkel. I annat fall måste det installeras ledningar. Kostnaden för uppvärmningen av huset är lite olika beroende på hur huset ser ut. I bästa fall är det överkomligt, i värsta fall kan det vara värt att överväga andra alternativa uppvärmningar, exempelvis luftvärmepump.

Fjärrvärmen behöver också en mottagningscentral – en fjärrvärmepanna – där fjärrvärmen tas emot för att ledas ut i husets vattenledningar. Kostnaden för central med anslutningar kan ligga på några tiotusental kronor.

Bergvärme är betydligt dyrare att installera. Dels ska en energibrunn borras i anslutning till huset, dels ska ledningar installeras från energibrunnen till bergvärmepumpen. Installationskostnaden är också mer varierande, mycket beroende på hur djupt man måste borra för energibrunnen.

Vad är skillnaden mellan frånluftsvärmepump vs bergvärme?

  • Värmekälla: Frånluftsvärmepumpen återvinner värme från husets ventilationsluft (den varma luften som ventileras ut). Bergvärme hämtar värme från berggrunden.
  • Kapacitet & funktion: En frånluftsvärmepump har oftast en lägre värmekapacitet och är främst avsedd för att värma tappvarmvatten och ge ett visst bidrag till husets uppvärmning, särskilt i nyare, välisolerade hus med mekanisk frånluftsventilation. Den kräver ett kontinuerligt luftflöde för att fungera. Bergvärme är ett komplett uppvärmningssystem designat för att täcka hela husets behov av både värme och varmvatten.
  • Effektivitet: Bergvärme har generellt en betydligt högre årsvärmefaktor (SCOP) och ger större energibesparing, särskilt i hus med högre energibehov. Frånluftsvärmepumpens effektivitet påverkas mer av utomhustemperaturen och hur mycket ventilation som behövs.
  • Installation: Frånluftsvärmepumpen är enklare och billigare att installera då den integreras med ventilationssystemet. Bergvärme kräver borrning och en större initial investering.

Vad är skillnaden mellan bergvärme och solceller?

Det är en vanlig fråga, men bergvärme och solceller (solpaneler/PV) är två helt olika tekniker som löser olika behov, även om de båda är miljövänliga och kan sänka dina energikostnader:

Bergvärme

  • Syfte: Producerar värme och varmvatten till ditt hus.
  • Energikälla: Hämtar lagrad solvärme från berggrunden via ett borrhål.
  • Output: Värme till ditt vattenburna system (radiatorer/golvvärme) och tappvarmvatten.
  • Funktion: Använder en liten mängd el för att driva värmepumpen, som sedan ”flyttar” och koncentrerar värmeenergin från berget till huset. Ger värme dygnet runt, året runt, oberoende av väder.

Läs mer om bergvärme här!

Solceller (Solpaneler/PV)

  • Syfte: Producerar elektricitet (el).
  • Energikälla: Omvandlar direkt solljus till el.
  • Output: El som kan användas direkt i huset (för belysning, apparater, och för att driva en värmepump), säljas tillbaka till elnätet, eller lagras i batterier.
  • Funktion: Producerar el endast när solen lyser på panelerna. Produktionen varierar kraftigt beroende på väder, årstid och tid på dygnet.

Bergvärme löser ditt uppvärmningsbehov, medan solceller löser ditt elbehov (eller en del av det). De är alltså inte konkurrenter, utan komplement. En mycket populär och ekonomiskt fördelaktig kombination är att installera både bergvärme och solceller. Då kan solcellerna producera den el som din bergvärmepump behöver för att driva kompressorn, vilket gör din uppvärmning ännu billigare och mer miljövänlig. Du använder din egenproducerade, gratis solenergi för att hämta gratis värme från berget!

Ska man välja frånluftsvärmepump eller bergvärme?

Valet beror främst på ditt hus och dina behov:

  • Välj frånluftsvärmepump om: Du har ett relativt nytt, välisolerat hus med mekanisk frånluftsventilation och ett måttligt uppvärmningsbehov. Det är ofta standard i nybyggda hus för att uppfylla energikrav och ger en grundläggande återvinning.

  • Välj bergvärme om: Du vill ha den lägsta möjliga driftskostnaden på lång sikt, har ett vattenburet värmesystem, ett högre energibehov (större eller äldre hus), och har möjlighet att borra på tomten. Bergvärme ger en mer kraftfull och stabil värmekälla.

Pellets eller bergvärme?

  • Bränsle & drift: Pellets använder förnybart träbränsle (pellets) som förbränns i en panna. Kräver utrymme för pelletsförråd och panna, samt regelbunden påfyllning av pellets och viss rengöring/underhåll av pannan. Bergvärme använder lagrad solvärme från berget och drivs av el. Kräver minimalt underhåll och sköter sig självt.

  • Kostnad: Bergvärme har högre installationskostnad men oftast betydligt lägre och mer förutsägbar driftskostnad (elpris vs. pelletspris). Pelletssystem har lägre installationskostnad men driftskostnaden varierar med pelletspriset och kräver inköp och hantering av bränsle.

  • Miljö: Båda är bra miljöval jämfört med fossila bränslen. Pellets är koldioxidneutralt (om skogen återplanteras) men ger lokala utsläpp vid förbränning. Bergvärme är utsläppsfritt lokalt, miljöpåverkan beror på hur elen produceras.
  • Bekvämlighet: Bergvärme är betydligt bekvämare och kräver nästan ingen arbetsinsats från husägaren.

Vad är normal elförbrukning för en villa med bergvärme?

Den elförbrukning som specifikt går till bergvärmepumpen varierar stort beroende på:

  • Husets storlek och isoleringsstandard.
  • Geografisk placering (klimat).
  • Önskad inomhustemperatur och varmvattenförbrukning.
  • Systemets dimensionering och effektivitet (SCOP-värde).
  • För en normalstor svensk villa (ca 150 kvm) med ett väl dimensionerat bergvärmesystem ligger årsförbrukningen för endast värmepumpen ofta i intervallet 4 000 – 8 000 kWh. Det viktiga är att denna elförbrukning ersätter en mycket större mängd energi som tidigare krävdes för uppvärmning (t.ex. 20 000 – 30 000 kWh el eller motsvarande mängd olja/pellets).

Hur mycket el drar bergvärme?

En bergvärmepump drar el för att driva kompressorn och cirkulationspumparna. Den producerar inte värme av elen, utan flyttar och förädlar värme från berggrunden. Tack vare den höga verkningsgraden (SCOP-värdet) får du ut mycket mer värmeenergi än vad du matar in i form av el. Om systemet har ett SCOP på 4, innebär det att för varje kWh el som pumpen förbrukar över året, levererar den i genomsnitt 4 kWh värme till huset. Resterande 3 kWh är ”gratis” energi från berget. Den exakta förbrukningen per dygn eller månad varierar kraftigt med utomhustemperaturen och hur mycket värme/varmvatten som används just då.

Vilket värmesystem är billigast?

Prisskillnader mellan fjärrvärme och bergvärme, alltså billigaste uppvärmningen för ett hus beräknas utifrån en kalkyl där man beaktar:

  • Installationskostnader
  • Driftkostnader
  • Husets energibehov

Driftkostnaden för bergvärme är mycket lägre än driftkostnaden för fjärrvärme. Samtidigt är installationskostnaden för bergvärme högre. Lägger man ihop kostnaderna kan man i de flesta fall räkna med att fjärrvärme har billigast pris på kort sikt medan man i det långa loppet tjänar på bergvärme.

Har man stora energibehov kommer bergvärmen att ge vinst snabbare eftersom installationskostnaden blir liten jämfört med driftkostnaderna. Tvärtom så är besparingen för bergvärme liten om man inte behöver särskilt mycket uppvärmning och man inte hinner tjäna in den dyra installationen. För ett litet fritidshus kan ett annat typ av värmesystem vara billigast, såsom en frånluftsvärmepump där installationskostnaden är lägre än för både fjärrvärme och bergvärme.

Vill man ha hjälp med att skapa exakta energikalkyler kan man kontakta oss på Vi Värmer Sverige så hjälper vi till.

Hur många kWh drar en luftvärmepump?

Hur många kWh som en luftvärmepump drar beror på hur stort energibehov huset har, hur kallt det är ute och hur stor effekt luftvärmepumpen har. I genomsnitt kan man räkna med att en luftvärmepump drar någonstans från ungefär 3 500 kWh/år för ett litet hus i södra Sverige, upp till lite drygt 11 000 kWh/år för en stor villa i Norrland.

Hur mycket el drar en luftvärmepump per dygn?

Luftvärmepumpens energiåtgång beror på hur stor den är och hur stor temperaturskillnad det är mellan ute och inne. För en väldigt liten luftvärmepump kan man räkna med att pumpen drar runt 10 kWh i genomsnitt, men en stor pump kan dra tre gånger så mycket el. För att veta exakt hur mycket en pump drar vid ett visst tillfälle behöver man veta pumpens effekt och hur hur stort energibehovet är.

Hur fungerar fjärrvärme?

När man har fjärrvärme tar man emot varmt vatten från en centralt belägen fjärrvärmepanna som värmer vattnet till 65-110 grader. Fjärrvärmen tas emot av den egna fjärrvärmepannan, som för över värmen till husets egna vattenledningar. Systemen är slutna och uppvärmningen är effektiv och billig eftersom en stor fjärrvärmepanna kan förse många hus med värme samtidigt.

Hur fungerar bergvärme?

Bergvärme är egentligen solvärme som har lagrats i berget under sommaren. Det fungerar som så att man tar upp värmen från marken och för över den till huset. Den tas från djupa energibrunnar och koncentreras genom ett värmeväxlingssystem så att värmemediet får en temperatur på cirka 35-70 grader.

Kontakta oss när du behöver rådgivning med vad som passar bäst hos dig!

Vi är ett ledande installations- och serviceföretag i Stockholm, inte bara för att vi är bra på det vi gör, utan även för att vi alltid vill bli bättre. Det gäller såväl vår kundkontakt som utvecklingen av de tekniker och produkter vi använder oss av. Ibland blir det fel, men i slutändan blir det nästan alltid rätt.

Relaterade artiklar