Hur mycket låter en luftvärmepump egentligen?

När du överväger att köpa en luftvärmepump, eller kanske redan äger en, kan frågor kring ljudnivån uppstå. Här tar vi upp vad som är normalt och hur Vi Värmer arbetar för att minimera ljudnivån på våra värmepumpar.

Buller från värmepumpar kan skapa irritation, inte bara för dig utan även för dina grannar. Därför är det viktigt att välja en värmepump som är tyst. Ljudnivån kan skilja avsevärt mellan olika modeller och tillverkare. På Vi Värmer lägger vi stor vikt vid att våra värmepumpar ska vara så tysta som möjligt. Men exakt hur mycket ljud gör en värmepump?

Ljud och kvalitet går hand i hand

Ljudnivån från en värmepump varierar beroende på tillverkare och modell. Våra högkvalitativa modeller tenderar att vara tystare än de enklare alternativen. Därför är det viktigt att kolla upp dB (A) för maximal bullerproduktion när du jämför olika modeller. Ju kallare det är ute, desto hårdare arbetar värmepumpen, vilket kan öka ljudnivån.

En skillnad på endast 3 dB (A) kan vara märkbar. Därför är även små skillnader i ljudnivå mellan modeller viktiga. Luftvärmepumpar når ned till ljudnivåer så låga som 19 dB (A), vilket placerar oss bland de tystaste på marknaden. Som jämförelse är en viskning cirka 30 dB, medan en livlig gata kan ligga på 75–85 dB.

Sänk ljudnivån ytterligare med nattläge

För de som bor i tätbebyggda områden kan en värmepump med nattläge vara en bra lösning. Med ett enkelt knapptryck reducerar du ljudet från pumpens utomhusdel avsevärt, vilket minskar risken för att störa grannarna under natten.

Ny teknik för låg ljudnivå

Vi på Vi Värmer fokuserar på att du ska känna värmen, inte höra den. Tekniken i våra värmepumpar vi erbjuder är utformade för att ge optimala resultat:

  • Fläktens utformning: Vi har designat fläkten i inomhusenheten för att ge både låg ljudnivå och bästa möjliga värmefördelning.
  • Fläktbladens vinkel: Genom att justera vinkeln på fläktbladen har vi lyckats minimera ljudtrycket och bibehålla effektivitet.

 

Optimal placering för minimerat buller från din luftvärmepump

Att välja rätt plats för din värmepumps inomhus- och utomhusdel är avgörande för att minska ljudnivån och maximera komforten. Här är ytterligare tips och insikter för att säkerställa att din Vi Värmer luftvärmepump inte bara är effektiv utan också så diskret som möjligt.

Inomhusenhetens placering

  • Avstånd från sovrum: Om möjligt, installera inte inomhusdelen för nära sovrum. Även om våra enheter är designade för att vara tysta, kan även det minsta ljudet vara störande under nattetid.
  • Akustiska förbättringar: Om du bor i en äldre byggnad med dålig ljudisolering kan det vara värt att investera i ljudabsorberande material som akustiska paneler eller tjockare gardiner. Detta kan bidra till att ytterligare minska ljudets spridning.
  • Höjd från golvet: Överväg att installera inomhusdelen i en högre position. Detta kan hjälpa till att sprida ljudet och värmen mer jämnt, vilket bidrar till en förbättrad upplevelse.

Utomhusenhetens placering

  • Väg från störningskällor: Se till att utomhusenheten placeras bort från störningskällor såsom avloppsrör eller andra maskiner som kan förstärka ljudet.
  • Använda skärmväggar: För att ytterligare minska ljudnivån från utomhusenheten, kan det vara effektivt att installera en skärmvägg som blockerar ljudet från att sprida sig till grannar och andra delar av fastigheten.
  • Jord- eller väggmontering: Om utomhusenheten monteras på marken, se till att använda ett stadigt underlag som minskar vibrationer. För väggmontering, använd alltid rekommenderade vibrationsdämpare för att undvika att ljud och vibrationer fortplantar sig genom byggnadens struktur.

Att noggrant överväga placeringen av din luftvärmepump kan göra en stor skillnad i hur du och dina grannar upplever dess närvaro. Genom att följa dessa riktlinjer säkerställer du att din Vi Värmer luftvärmepump inte bara levererar optimal uppvärmning och kylning utan gör det på ett diskret och tyst sätt. 

Låt oss hjälpa dig välja rätt lösning

Att välja rätt luftvärmepump kan vara en utmaning. Vi Värmer är vi auktoriserade återförsäljare av kända varumärken och hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov. Kontakta oss för expertråd och support i valet av din nästa luftvärmepump.

Klicka här för att komma i kontakt med oss!

Läs även vår artikel ”5 tydliga signaler att din värmepump behöver service”.

Relaterade artiklar