Använd värmepumpen för AC

Det finns en viss ironi att ett land med relativt få soldagar behöver kyla hemmet under sommaren. Men de som har upplevt en svensk högsommar vet hur varmt det kan bli, och hur påfrestande det är att inte kunna komma undan värmen. Särskilt jobbigt kan det vara under sommarnätter, inte alla klarar av att reglera kroppstemperaturen på beställning!

Som tur är finns det bra och enkla lösningar för de som vill kyla hemmet eller stugan under sommaren. Genom att använda luftvärmepumpen du redan har – eller som du planerar att införskaffa – kan man enkelt göra sig ett behagligt klimat på hemmaplan, och verkligen fullt ut njuta av sommaren.

Hur funkar det?

Att utnyttja sitt värmesystem maximalt torde vara en självklarhet, men inte alla tänker på värmepumpar som ett sätt att kyla ner hemmet. Tekniken är inte komplicerad. På alla värmepumpar som har en AC-funktion är det oftast så enkelt som att trycka på en knapp, så att rummet kyls istället för tvärtom. Om inget annat kan det vara skönt att slippa jaga utsålda fläktar.

Ok, men hur mycket kostar det?

Luftkonditionering i Sverige är inte standard och många funderar – och ibland oroar sig – kring vad det kan komma att kosta om man använder värmepumpen för att istället kyla hemmet. Det går många rykten kring kostnader och det förekommer skräckexempel på räkningar om tusentals kronor. Men i och med dagens kostnadseffektiva värmepumpar är kostnaden långt ifrån skrämmande.

Hur mycket det faktiskt kostar med kylning av hemmet beror just på hemmet. Beroende på hur stort huset är, hur välskött värmepumpen är eller till och med hur många rum huset har, kan kostnaden för kyla i huset variera. Kostnaden överstiger dock sällan några hundra kronor per månad och under varma sommardagar, när solen legat på i timmar, kan det minst sagt vara värt det.

Det finns dock vissa moment som kan vara bra att hålla ett öga på. Exempelvis kan det vara en god idé att ställa värmepumpen på rumstemperatur när man inte är hemma. Då jobbar inte pumpen i onödan och om man vill kyla ner bostaden när man komma hem går det snabbt att anpassa. Det kan också vara värt att avfukta luftvärmepumpen innan man använder den för kyla, eftersom det annars kan bildas kondensvatten vilket i sin tur kan påverka driften.

Hör av dig så berättar vi mer

Vill du veta mer om hur värmepumpen kan användas för att kyla hemmet, och hur mycket det kan kosta? Hör av dig direkt till oss på Vi Värmer Sverige så gör vi upp en kalkyl.