Här kommer några vanliga frågor som ofta ställs, få en bättre uppfattning om hur du kan skaffa dig en mer energisnål uppvärmning hemma och på så sätt sänka uppvärmningskostnaderna.
Den billigaste uppvärmningen för en villa är någon typ av värmepump som exempelvis bergvärmepump, frånluftsvärmepump eller luftluftvärmepump. En värmepump kan kosta en hel del men då det är en riktigt energisnål uppvärmning är det en investering som i längden alltid betalar sig. En värmepump räknas som miljövänlig uppvärmning, detta trots att den drivs med el.
Vad som är normal rumstemperatur är individuellt. Men av Folkhälsomyndigheten rekommenderad inomhustemperatur är mellan 20 till 23 grader Celsius. Vill man kontrollera sin inomhustemperatur ska man mäta någonstans mitt inne i rummet och inte vid fönstret eller nere vid golvet där det ofta är kallare. Det kan vara bra att veta att lagen säger att den som hyr sin bostad inte ska behöva ha kallare än 18 grader inomhus.
Oavsett värmesystem går det att spara en hel del pengar genom att gå ner i grader och sänka inomhustemperaturen. Beräkningar som gjorts säger att man genom att sänka en grad kan spara hela fem procent i uppvärmningskostnad. Det bästa är att försöka hålla temperaturen i vardagsrummet på 20 grader. Sovrummet får däremot gärna vara svalare och ha en temperatur på 16-18 grader. Då sover man också bättre.
En bergvärmepump drivs med el och kostnaden för driften beror på hur högt elpriset är och vilket elbolag man har. Kostnaden för fjärrvärme däremot beror på marknaden och fjärrvärmepriset. Historiskt har fjärrvärme varit ganska dyrt i jämförelse med bergvärme. Det går att sänka driftskostnaden för en bergvärmepump genom att installera solceller.
Hur många kW som behövs för att värma ett hus beror på husets storlek, om det är gammalt och hur kallt det är ute. Men beräkningar som gjorts gör gällande att energiåtgången när det är riktigt kallt ute är 70 W per kvadratmeter. En villa på 150 kvm behöver då 10 kW för att hålla en god inomhustemperatur. Ett värmesystem för ett gammalt hus kan dock dra mycket mer energi än så.
Boverket har särskilda bestämmelser som säger att uppvärmning för ett nybyggt hus inte får överstiga 110 kWh per kvadratmeter och år.
En normal elförbrukning för en villa med luftvärmepump i södra delarna av landet är ungefär 12 850 kWh/år. Normal elförbrukning för en villa med frånluftsvärmepump beräknas något lägre och är 12 500 kWh.
För att hitta den bästa energikällan måste man utgå från fastigheten och hur den används. Att exempelvis satsa på bergvärme som uppvärmning för ett fritidshus som man bara använder sporadiskt är inte ekonomiskt. Då passar en luftvärmepump bättre. Men efterlyser man däremot ett effektivt värmesystem för en stor villa är den bästa uppvärmningen en bergvärmepump eller en frånluftsvärmepump.
En värmepump drar el. För att en uppvärmningskostnad för en villa inte ska bli större än nödvändigt kan man energieffektivisera den. Detta kan man göra genom att renovera eller byta ut dåliga fönster, tilläggsisolera och montera varmvattenbesparande duschmunstycke. Man kan också installera en vedeldad kamin så att man emellanåt kan få värme utan el.
Elpriset kan ändras från dag till dag men för ofta är elen billigast på natten mellan klockan två och fyra.
Vi är ett ledande installations- och serviceföretag i Stockholm, inte bara för att vi är bra på det vi gör, utan även för att vi alltid vill bli bättre. Det gäller såväl vår kundkontakt som utvecklingen av de tekniker och produkter vi använder oss av. Ibland blir det fel, men i slutändan blir det nästan alltid rätt.